Untuk seporsi moo ping terdiri dari beberapa tusuk sate, harganya bervariasi. Itulah daftar makanan khas Thailand yang terdiri dari berbagai jenis hidangan. Cita rasanya yang bisa menggugah selera lah yang menjadikan panganan ini disukai banyak orang dari berbagai negara-negara di kawasan Asia. Miang Kham merupakan hidangan pembuka selera masyarakat Thai. Terletak berhadapan Medan Selera Kampung Melayu Majidee, bazar ramadhan ni mempunyai lokasi strategik, senang nak cari. Hidangan ini berasal dari daerah Isaan yang terletak di bahagian timur Thailand. Makanan khas Thailand ini menggunakan istilah larb yang merujuk pada arti keberuntungan dalam bahasa Laos dan Thailand. Tapi yang paling tepat larb merupakan asal kata dari bahasa Lanna Thailand Utara yang berarti mencincang daging. Sebagai informasi, istilah massaman atau matsaman sendiri bukan berasal dari bahasa Thailand. Sepanjang bulan puasa, Nasi Kerabu di sini menjadi salah satu tarikan untuk penduduk di Subang Jaya atau di sekitarnya seperti Shah Alam dan Puchong. Nasi goreng Thailand ini sangat berbeza dengan hidangan nasi goreng di tempat lain.
Terdapat hidangan lain yang namanya hampir sama dengan khao tom, iaitu khao pad. Kalau dah namanya ‘Authentic’, sudah semestinya keaslian masakan Thai di restoran ini terjamin. Kini tidak perlulah anda pergi ke gerai ataupun restoran untuk menjamu masakan Thailand ini. Sebut sahaja tomyam, pasti anda merasakan yang ianya susah untuk dibuat. Antara masakan Thai yang menjadi kegemaran ramai ialah Siakap Stim Limau, Pineapple Fried Rice dan Tomyam Seafood. Bazar Ramadhan Seberang Jaya di Pulau Pinang ni antara yang terbaik wujud di Seberang Prai. Antara projek hartanah menarik di Seberang Jaya ni adalah Primero Garden dan The Paradigm Suites. Antara bahan lain yang turut dimasukkan ke dalam hidangan ini adalah santan kelapa, rempah kari hijau, terung, gula hijau, kicap ikan dan sayur - sayuran. Selain mangga dan pulut, santan juga digunakan untuk dimakan bersama. Oleh itu, makanan halal juga boleh didapati di negara ini. Hidangan khao tom sangat sesuai dimakan oleh mereka yang kurang sihat dan dalam proses penyembuhan. Ia juga sesuai dimakan semasa musim hujan atau musim sejuk.
Kanom jeen biasanya dijadikan santapan malam atau sarapan untuk masyarakat Thailand. Ianya juga sesuai dijadikan hidangan sampingan. Selain Indonesia dan Malaysia yang terkenal akan sate dagingnya yang lezat, Thailand juga tak mau kalah. Hidangan kari hijau yang turut dikenali dengan nama kaeng khiao wan sangat standard di Thailand selain kari merah. Selain resepi siakap tiga rasa, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Hidangan berkuah pedas ini begitu digemari oleh masyarakat tempatan dan juga pelancong luar. Hidangan berkuah ini biasa dijadikan hidangan bangsa Persia atau Timur Tengah. Kaeng khiao wan biasanya dimakan bersama nasi putih, bihun, atau roti chapati. Khiao merujuk kepada cili hijau, manakala wan pula bererti manis. Walaupun wan bermaksud manis pada makanan, namun hidangan kaeng khiao wan ini juga boleh dimasak lebih pedas berbanding kari merah. Ianya telah menjadi tular kerana ia mempunyai rasa yang sangat sedap dan ia juga adalah makanan yang sihat kerana daging ini dibakar terlebih dahulu. Gaul rata.- Terpulang pada cita rasa masing-masing sama ada nak gaul sotong bersama sambal cili atau nak tuang sahaja diatas sotong. Berbahan utama daging sapi, ayam atau babi yang dimasak dengan santan dan bumbu kari dari campuran cabai merah, bawang merah, bawang putih, lada, ketumbar, terasi dan masih banyak lagi.
3. Setelah harum, maka masukan santan kental dan kulit jeruk lemon yang sudah diparut, gula merah yang sudah diserut, kecap ikan, garam, dan udang yang sudah dibersihkan. Kecap ikan bisa Anda ganti dengan kaldu sayur, kemudian bahan isi utamanya bisa diganti dengan tahu. Larb dari Thailand Utara tidak menggunakan kecap asin dan jeruk nipis sehingga rasanya tidak asam, sedangkan larb laos pakai sehingga rasanya lebih menyegarkan. Jika disatukan, kaeng khiao wan berarti kari yang terbuat dari cabai hijau yang rasanya manis. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (boleh tambahkan cili merah dan cili hijau sebagai hiasan).8. Saus dari kari hijau mempunyai tingkat kekentalan yang bervariasi, tergantung pada jumlah santannya. Makanan khas Thailand berupa kari yang wajib dicoba selanjutnya adalah kaeng matsaman. Antara kari yang terkenal di sini adalah kaeng phet yang merupakan kari merah. Antara menu-menu yang mendapat tempat yang istimewa di hati pengunjung di sini ialah Pandan Chicken, hidangan Tomyam dan Thai Style Salted Eegg Prawn.
0 komentar:
Posting Komentar