Antara masakan Thai yang digemari ramai ialah Thai Curry Prawn, Thai Prawn Cake dan Steamed Fish With Ginger Soya Sauce. Seterusnya Sotong masak ala Thai ini digemari oleh orang kita mempunyai rasa yang tampak sama. Baik dari segi rasa maupun dari keanekaragaman menu yang ditawarkan. Alamat: CG-4, Jalan 17/13, Happy Mansion, 46400 Petaling Jaya, SelangorWaktu operasi: Setiap hari, bermula dari jam 11:30 pagi hingga 2:30 petang, dibuka semula pda jam 6 petang hingga 10 malamBanyak betul restoran-restoran sekitar Selangor yang menghidangkan makanan Thai, bukan? Restoran di sekitarnya antara lain SPAGHETTI by Mangia (three mnt jalan kaki), Tathata (four mnt jalan kaki), dan Fruit Tree coffee store (5 mnt jalan kaki). Paling tepat kalau pergi ke restoran ini beramai-ramai, jadi bisa mencicipi berbagai makanan yang berbeda. Antara projek hartanah berdekatan di sini adalah seperti Dwi Mahkota Condominium dan Jentayu Residensi, manalah tahu kalau pergi ternampak dan tertarik nak tahu dan tanya-tanya harga.
Boleh tambah sedikit air kalau suka ayam lembab sikit. Asyik makanan berat saja, tak boleh juga. Harganya juga sangatlah berpatutan dengan kualiti makanan yang desediakan. Hidangannya bersaiz besar, jadi harganya juga berbaloi dengan saiz hidangannya! Dan ramai orang memang berkunjung ke bazar ramadhan yang mewah dengan pelbagai jenis makanan untuk berbuka puasa atau moreh. Buka puasa deket kantor.. Anda patut cuba untuk berbuka puasa di sini bersama keluarga dan rakan-rakan. Bahkan, bazar di sini cukup terkenal bagi penduduk luar Shah Alam. Restoran Thai Nyonya ini sangatlah unik kerana mereka menghidangkan masakan asli Thai dan masakan asli Baba Nonya, sangat luar biasa. Restoran ini cukup unik kerana ianya menghidangkan masakan asli Thai dan masakan asli Baba Nonya, cukup beraneka! Shah Alam ni juga meriah kerana ia adalah bandar dipenuhi pelbagai institusi pendidikan seperti UiTM Shah Alam, UNISEL, MSU dan banyak lagi. Masak lagi. Kemudian masukkan cili besar dan daun selasih. Gaul hingga sebati.- Masukkan tomato dan daun ketumbar. Sangai kesemua bahan diatas kecuali gula pasir diatas dapur sehingga garing.- Apabila sudah garing, biarkan sehingga betul - betul sejuk.- Selepas sudah sejuk, masukkan bahan yang telah disangai kedalam pengisar kering.- Masukkan gula pasir.- Kisar sehingga sebati.- Akhir sekali, letakkan kedalam bekas kedap udara supaya tahan lebih lama.
Masukkan sos tiram, asam keping, sos cili dan sos ikan hingga mendidih. Ikan siakap tiga rasa.Mungkin ada yang belum pernah makan sama sekali ikan siakap tiga rasa. Cubalah rasa dulu baru tahu betapa padunya makanan-makanan di sini, sambil tengok-tengok projek hartanah terbaru di kawasan ni, Beacon Executive Suites. Baru sedap. Saya bakar atas sizzling plat / gridle pan. Jangan lupa baca bismillah dulu baru berkat, insya allah makanan kita masak lagi sedap. Satu lagi rasa Recipe standard yang diambil daripada negara Thailand ini iaitu ketam masak pedas ala Thai.Resepi ini telah dikongsikan oleh Mahfuzah Amin yang telah mendapat 1.7 ribu perkongsian di laman sosial Facebook. Sedikit air (untuk kuah),- 1 kiub pati ayam,- Secukup rasa Maggie,- Daun ketumbar (dihiris halus),- Daun limau purut (dihiris halus dan buang tulang),- Daun salad. Untuk Panang Gai ala Thailand ini tentu kekhasan ada pada citarasa rempah-rempahnya yang tajam. Ia diperbuat daripada ikan yang dijerukkan kemudian di ambil airnya sahaja bahan ini banyak digunakan dalam masakan di negeri Thailand. Udang yang digunakan untuk butter prawn memang besar, dari jenis udang harimau. Pada pengalaman penulis, makanan laut yang penulis pernah makan di sini cumalah ikan siakap, ikan kerapu, udang dan sotong.
Sebenarnya, dekat sini ada banyak makanan India Muslim seperti roti canai, samosa, kek muntri, soan papdi, dan badam peda. Karena saya cuma pergi berdua dengan suami, makanan yang kami pilih adalah Tom Yang Goong, Grilled Beef Salad dan Nasi Goreng Kepiting. Antara menu Tomyam yang cukup digilai ramai ialah Tom Yam Seafood, Tom Yam Chicken dan Tom Yam Prawn in Coconut. Gaul rata2. Bolehlah dihidang dgn nasi dan tom yum campur. Gaul semua bahan dan perap bersama daging selama 1 jam.- Lepas tu bakar ikut tahap garing yang anda suka.- Tips: Jangan bakar lama sangat untuk maintain kelembapan daging tu. Mesti berhimpit-himpit macam sardin, jadi jangan lupa amalkan penjarakan sosial dan pakai pelitup muka tau! Makan di rumah macam makan di kedai.Hidangan ini bukan biasa-biasa. Siapa yang suka makan udang, mesti puas hati, asalkan boleh tolak tepi bab harga sekejap. Penulis memang sarankan korang cuba tomyam di sini, antara yang tersedap penulis pernah makan. Untuk mereka yang dah lama bekerja berhampiran Seksyen 15, Shah Alam, mesti pernah tengok restoran Sri Pinang walaupun belum pernah cuba.
0 komentar:
Posting Komentar