Ramai orang yang datang ke restoran ini semata-mata untuk makan nasi ayamnya yang sedap ini. Tak lupa juga dengan nasi dan ulam-ulaman dorang yang memang sedap tambah pula dengan nasi kerabu fuhh memang lazat. Aku suka sebab tak ada la nanti kalau tengah duduk, tetiba orang kat belakang nak jalan tak muat. Masakan Thailand, mesti ada masam, manis dan pedas. 1) Panaskan minyak , tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga kering dan sedikit pecah minyak . Sebelum dihidang anda boleh meletakkan sedikit santan di atasnya dan hias dengan sedikit cili merah jika mahu lebih pedas. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih bersama isi ayam dan cili padi yang telah ditumbuk. Cili padi bawang besar, daun bawang & sup(ikut suka la nak letak banyak mana. Api kena besar, kalau tidak dia tak tergoreng. Haa, korang kalau berkunjung ke Kelantan tak sah la kalau korang tak singgah makan di tempat makan viral dan Top di sini. Pendek kata, apa sahaja makanan dan minuman yang anda inginkan, anda boleh dapatkan di sini. Restoran ini juga sangat luas dan boleh menempatkan sehingga 200 orang pada satu-satu masa. Restoran ini memang menarik di Kelantan ini dan selesa juga sebab mejanya dan ruangnya yang luas.
Restoran Sri Chengmai ini amat selesa dan mempunyai penghawa dingin tau! Hiasan dalamannya sangat kemas dan bersih. 2) Apabila sudah kering , masukkan sotong yang telah dicuci bersih. 3) Masak sehingga sotong masak dan biarkan sedikit kering . Kisar halus semua bahan perapan, letakkan sedikit air. Pijarkan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan rempah dan bahan yang telah dikisar tadi. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan kacau sehingga sebati. Selain makanan laut boleh juga digantikan ayam atau isi ikan dory. Boleh la korang menghirup udara laut sambil makan sarapan pagi di sini. Kalau dah namanya tempat pelancongan, pastinya tidak lengkap jika anda tidak mencuba makanan yang menarik di sini. Restoran ini boleh dikatakan mewah tetapi anda jangan risau sebab harganya amat berpatutan dan lengkap dengan makanan sedap. Restoran ini menyajikan makanan ala-ala chinese language food tetapi anda jangan risau sebab kedai ini halal tau, selain daripada lauk-pauk, makanan western turut terdapat di kedai ini. Jom kita tengok senarai kedai makan yang menarik di Kelantan. Masakan panas juga menarik dan menyelerakan. Pada waktu tengahari, Restoran Nasi Ulam Cikgu Kg Kraftangan ini memang akan penuh dengan orang yang berehat dari bekerja dan juga mereka yang ingin tapau atau bungkus untuk makan di rumah.
Restoran Shan Dewi ada menayajikan nasi putih dengan pelbagai aneka lauk dan nasi briyani pun ada tau. Kalau ada stok daging dalam peti sejuk, apa kata kita cuba buat sendiri Daging Masak Merah Thai. Info CHEF : Anda boleh buat pes hijau lebih untuk digunakan lagi. Sambil menikmati makanan di sini, anda boleh mengambil angin segar kerana restoran ini terletak berdekatan dengan pokok-pokok hijau. Lagi satu, jarak dia tak terlalu dekat dengan meja sebelah. Restoran ini memang sudah terkenal dengan masyarakat tempatan dan juga pelancong asing, memang tak sah la kalau pelancong luar datang makan di restoran ni. Restoran ini memang selalu mendapat pujian daripada pelancong luar. Antara menu mereka yang selalu mendapat pujian adalah nasi lemak, mi goreng, bihun goreng, dan semestinya rojak. Selain nasi ayam, pelbagai lauk-pauk boleh anda pilih sendiri. Menu di Horizon Garden dipenuhi dengan pelbagai masakan tempatan. Buku baru, dengan menu yang menarik, siap ada harga semua. Ada satu menu masakan Thai yang anda boleh cuba dimana menu ini merupakan masakan dua dalam satu iaitu lauk dan sayur. Tapi ramai yang tak tau bahawa ada sebuah daerah di Perak iaitu Manjung juga merupakan tempat pelancongan yang terkenal dan mempunyai banyak kedai makan yang finest tau.
Ada bahasa Thai dan English untuk terangkan menu tu ada. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan. Siap dimasak dan sedia untuk dihidangkan. Setelah hampir kering masukkan daun selasih dan sedia dihidang. 3. Masukkan daging/ayam dan goreng sehingga separa empuk. Ikan kerapu besar digoreng sehingga garing dan goreng kilas bersama kuah manis, pedas dan masam bersama. Tumis serai yang dititik sehingga naik bau. Bila nak guna ambil dan tak perlu tumis. Masukkan hirisan bawang dengan daun limau purut dan tumis sampai garing. Bungkusan daun kaduk diisi pada denhan hirisan udang kering, limau nipis, bawang, kacang tanah dan pelbagai lagi. Kuah masam dari ikan yang dikukus bersama jus limau nipis, hirisan lada, bawang putih dan halia. 5.Masukkan perahan jus limau. Kerabu betik atau mangga yang dihiris halus kemudian diadun bersama kacang tanah, bawang putih, cili, tomato, jus limau, sos ikan, tomato dan udang kering. Setelah pijar masukkan semua bahan untuk menumis yang telah dikisar halus tadi biarkan ia garing dan pecah minyak. 10. Masukkan bahan hiasan/sayuran lain. Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
0 komentar:
Posting Komentar