Resepi Mudah Sotong Sumbat Telur Masin, Masakan Thailand Yang Sedap Teramat Sangat! Assalamualaikum w.b.t selamat datang ke blog saya iaitu resepi ore kito..resepi ni turun temurun dari family admin mak orang siam ayah kelantan.. Bukan sahaja mudah untuk didapati malah masakan dari negara jiran ini juga mudah untuk dimasak. Apa kata jadikan masakan Thailand seperti dikongsi Aien Weyl yang mengiurkan ini sebagai juadah berbuka puasa pula. Rasanya memang sedap bercampur rasa pedas original Thai dan sangat sesuai dinikmati semasa waktu berbuka puasa nanti. Ia masakan Thai yang mudah disediakan tapi sedap. Insyaallah semua masakan saya datang dari mak dan kalau korang nak copy paste dekat artikel lain di larang yea. 4. Tuang semua sos tadi dan gaul rata. 7. Gaul sebati sebelum masukkan sos ikan. ARTIKEL MENARIK: Resepi Sos Pencicah Thai Yang Sangat Mudah. Bagi yang nakkan kelainan, tetapi resepi enak dan berkhasiat, jom cuba resipi Ikan Siakap Masak Kengsom ni.
Mak-mak yang penggemar makanan laut seperti sotong, wajib cuba resipi mudah Sotong Sumbat Telur Masin ini. Malah resipi ini sangat bagus dan patut dicuba terutamanya kepada mereka yang mahu berdiet. Kalau anda ingin kelainan dengan lauk kari, bolehlah cuba tukar warna kari anda yang oren kepada hijau pula. Hidangan easy yang senang dimasak lebih lagi kalau ingin cepat makan tengahari dan makan malam. Orang bujang pemalas pun pasti boleh masak, apatah lagi kau orang. Kalau pergi mana-mana restoran Thai pasti di menu pencuci mulut ada untuk dipilih. Bagi yangbaru nak mencubanya, pasti akan menggemarinya. Yang putih saya guna 3 biji je sebab tak nak masin sangat. Namun makanan dari negara jiran ini juga menjadi kegilaan dan sangat mudah dicari dimana dan pada bila-bila masa sahaja. Sangat sedap. Selain ikan talapia, boleh juga menggunakan ikan siakap, aneka makanan laut seperti sotong, udang, kerang dan bermacam-macam lagi. Ia seperti makan sirih di Malaysia cumanya lebih sedap dan berperisa. Sebut sahaja Tomyam memang sudah terbayang rasa masam pedas sup tersebut, rasanya Tomyam tak perlu susah-susah ke kedai makan. Memang wangi sahaja bila makan chicken wrap versi Thailand ini. Makan ketika sahur pun boleh. Dalam frying pan pun boleh. Takut melambung tekanan darah dan bacaan gula dalam darah nanti.
Kalau kau ada darah tinggi dan kencing manis, skip langkah ini. Hidangan ini paling fashionable dan gemar ditempah ketika makan beramai-ramai. Kadang-kadang sudah biasa makan masakan Melayu. So, kita ikut je lah step by step dia nak hasilkan Miang Pla Pao yang selama ni pernah dengar dan tengok tapi tak pernah makan. Ada banyak lagi resepi di blog, pakat-pakat share lah deh.. Admin ajar cara-cara membuat Somtam Betik Ala Thai resepi dari mak paling sedap di malaysia. Selain dari Tomyam, banyak lagi makanan dari negara gajah putih itu telah menambat tekak rakyat Malaysia. Jangan tak tahu Gai Hor Bai Toey lagi enak dimakan bersama sos bijan. Daging Masak Merah Ala Thai ni salah satu masakan Thailand yang sedap dimakan bersama tomyam dan khailan ikan masin. Beginilah hasil masakan Ayam Masak Thai yang mengiurkan. Ayam perapan yang dibalut kemas menggunakan daun pandan. Masakan daging atau ayam cincang goreng kilas bersama kicap, cili, sos ikan, sos tiram dan ditambah daun selasih. 5. Campak daun selasih. 5) Akhir sekali , masukkan cili padi , serai , daun limau purut , bawang dan kacang panjang . 2.Masukkan nenas dan serai. Rasa kari mungkin sedikit berbeza kerana dalam masakan Thai mereka gemar campurkan sos ikan, daun ketumbar dan serai.
Pad Thai ialah mee beras yang digoreng kilas bersama kicap, taugeh, daun bawang, telur, pilihan makanan laut dan ditabur dengan kacang tanah. Masakan Thai sudah semestinya kena dengan tekak rakyat Malaysia. 1. Perap daging yang telah direbus dengan sos labu thai sekejap sebelum digoreng. Masukkan sos tiram, sos cili dan air. 8. Jika kering atau pekat, tambah air rebusan daging ikut banyak mana kuah yang kita nak. Jom kita cuba resepi Sotong Phat Phet! Jangan lupa baca bismillah dulu baru berkat, insya allah makanan kita masak lagi sedap. Dirumah pun boleh buat sendiri, apatah lagi lambakan perencah Tomyam yang ada dijual. Guru Tak Sangka Dapat Hadiah Semangkuk Nasi Goreng, Tapi Inilah Buat Lagi Sebak. Masakan yang berasal dari Thailand ini sangatlah mudah nak buat dan rasanya pun teramatlah sedap! Wanita Ini Kongsi Step-By-Step Buat Apam Teddy Bear Gebu Gebas. Ini boleh dikatakan hidangan sihat tanpa menggunakan sebarang minyak. Hidangan ini biasanya dihidangkan dengan nasi putih dan telur mata lembu! 9. Perasakan dengan garam. 6. Perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa. Pindahkan ke pinggan. Hias dengan daun ketumbar. Orang Malaysia paling pantang betul dengan bab makanan! Paling penting, sosnya harus sedap.
0 komentar:
Posting Komentar