Sebenarnya makanan ini bukan berasal dari Thailand, tetapi bermula dari Myanmar yang kemudian dimodifikasi sehingga sesuai dengan selera penduduk Thailand. Bukan cuma sektor pariwisata yang menjadikan Negeri Gajah Putih disukai oleh para wisatawan, tetapi makanan khas Thailand juga diakui akan kelezatannya. Demi menyantap menu khas negeri gajah putih ini, Anda tak perlu repot-repot terbang ke sana. Tom yum menjadi salah satu hidangan yang sangat terkenal dari Negeri Gajah Putih hingga ke negara-negara lain. Makanan ini berupa mie putih yang diguyur atau disajikan bersama kuah kaldu berupa kari ikan yang mempunyai rasa pedas. Ikan yang dipilih juga tidak sembarangan, melainkan ikan yang mempunyai daging berwarna putih. Adapun isian lain yang biasa dipilih untuk menemani santap pad thai antara lain tahu kuning padat yang dipotong kecil-kecil. Nak tahu lebih lanjut tentang menu-menu yang ada, anda boleh terus ke website Serai Thai. Waze sahaja Serai Thai Restaurant dan anda akan terus sampai di hadapan restoran ini.
Restoran di sekitarnya antara lain Ma Ma Dang Place Restaurant (6 mnt jalan kaki), Auntie Mae Bakery & Coffee (10 mnt jalan kaki), dan Baan Peek Mai (12 mnt jalan kaki). Sai Ua juga merupakan kuliner khas Thailand dari olahan sosis babi panggang yang dikenal juga dengan sebutan sosis Thailand Utara / sosis Chiang Mai. Jika kamu belum pernah mendengarnya, tom yum adalah makanan khas Thailand berupa hidangan sup yang terdiri dari ragam sajian seperti udang, ikan, dan masih banyak lagi. Masakan Thailand tidak pernah tidak sedap. Antara masakan Thai yang cukup digemari pengunjung di sini ialah Thai Curry Prawn, Thai Prawn Cake dan Steamed Fish With Ginger Soya Sauce. Antara menu-menu yang mendapat tempat yang istimewa di hati pengunjung di sini ialah Pandan Chicken, hidangan Tomyam dan Thai Style Salted Eegg Prawn. Sedangkan bahan lain yang turut disertakan dalam sepiring khao pad bisa berupa udang, ayam, dan kepiting. Selain itu, pad thai juga dibuat sebagai upaya untuk mengurangi penggunaan beras, meskipun pad thai sendiri dibuat dari beras. Meskipun dikenal dengan masakan Thailand, tapi di Thailand sendiri sebenarnya mempunyai empat jenis masakan daerah yang berasal dari Thailand Utara, Thailand Timur Laut, Thailand Tengah, dan Thailand Selatan.
Sai oua lebih banyak disajikan di daerah Thailand Utara, sedangkan di Thailand daerah selatan cukup sulit menemukan makanan khas Thailand ini. Jika diperhatikan, khanom chin nam ya adalah nama makanan Thailand yang terbilang cukup panjang. Khanom chin nam ya merupakan makanan yang sangat digemari masyarakat Thailand. Pada tahun 1930an, makanan ini lahir dan dipopulerkan ke tengah masyarakat dengan tujuan membangkitkan semangat nasionalisme. Antara masakan Thai yang memang in style di sini ialah Phad Thai, Grapow Noodles dan Green Curry. Kampung Baru ni antara kawasan berpotensi tinggi sebab terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur tapi isu pembangunan semulanya memang penuh drama! Menurut sejumlah situs mengabarkan kalau makanan khas Thailand ini berasal dari daerah Isaan yang terletak di bagian timur Thailand. Kanom jeen adalah makanan yang menghidangkan mie sebagai sajian utamanya. Resipi ayam mangga ini adalah ayam yang digoreng kemudian dimakan bersama bahan-bahan seperti salad mangga ini sihat dan amat sedap.Resepi ini dikongsikan oleh Wanis Roslan di laman Facebook milik beliau. 1. Tanpa menggunakan minyak, panaskan kuali dan masukkan daging bersama bahan kisar, daun kunyit, serai, daun limau purut dan daun salam.2. Bukan tanpa alasan makanan ini menyandang nama pad thai. Khao tom yang mencampurkan bubur nasi dengan udang dan ayam termasuk ke dalam makanan khas Thailand yang halal sehingga boleh dikonsumsi oleh setiap orang yang beragama Islam.
Pad thai atau phat tthai adalah ikon kuliner khas Thailand yang menjadi satu-satunya makanan yang mengandung Thai dalam namanya. Memang rambang mata memilih dan penat berjalan nak beli makanan. Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Cita rasa yang dimiliki oleh kari ini merupakan hasil dari paduan bumbu yang tak biasa terdapat dalam kari Thailand, misalnya kapulaga, cengkeh, kayu amnis, bunga lawang, pala, jintan, dan daun salam. Sementara bumbu penyedap sai oua dibuat dari campuran rempah-rempah seperti ketumbar, lengkuas, serai, cabai, bawang merah, bawang putih, garam, dan minyak ikan. Di dalamnya terdapat irisan pepaya yang diberi bumbu bawang putih, cabai, dan tomat. Untuk menambah keinginan makan setiap orang, khao soi disajikan bersama acar timun, irisan bawang merah, cabai, jeruk nipis, dan daging ayam atau daging sapi. Kepedasan dari kuah kari akan menambah selera makan setiap orang yang mencobanya. Setiap bahan dasar sebagai sajian utama tom yum memberikan karakteristik sendiri yang dibedakan dari nama makanannya. Mie gepeng atau kwetiau dari Thailand ini mempunyai ukruan yang lebar, terbuat adir beras, tauge, dan kucai. Walaupun demikian, sebenarnya hidangan tersebut bisa dibuat lebih pedas dibanding kari pedas atau Kaeng Phet. Kaeng phet atau kari merah bisa diartikan sebagai sup pedas. Untuk pencuci mulut pula, anda wajb cuba Tab Tim Grob atau Red Rubies!
0 komentar:
Posting Komentar